Фортисимо клас със заключителен концерт
Фортисимо клас със заключителен концерт / Община Стара Загора

Програмата "Фортисимо в клас" за Стара Загора ще представи заключителния си концерт в Стара Загора.
В програмата са включени и Второ основно и Девето основно училища, на концерта ще присъстват и много специално поканени малки зрители.Концертът е на 22 март от 11 часа в Държавна опера Стара Загора.

Със съдействието на заместник-кмета на Община Стара Загора Иванка Сотирова в операта ще дойдат възпитаници на 4-то, 5-то Основни училища, СОУ"Максим Горки", НУМСИ „Христина Морфова", деца от социалните домове „Българка", „Теофано Попова" и „Мария Терезия".
По време на концерта на заместник-кмета ще бъде връчена специалната Кристална звезда на Програма „Фортисимо в клас" за заслуги към провеждането и в общинските училища.

Максим Ешкенази ще дирижира оркестъра на Държавна опера Стара Загора, солисти в концерта са Чавдар Вълков /цигулка/ и Адриана Николова-Печенката. Водещ ще е познатият на всички ни чаровник - актьорът Стефан Рядков.

В програмата са включени - „Пролет" на Вивалди, „Дяволски танц" на Добри Палиев, Моцарт - концерт за цигулка и оркестър №3 /съкратен вариант/, Бетовен - „Симфония №5" - първа част, „Кармен" - вариации със солист Печенката, Хачетурян - „Танц със саби" - вариации с двамата солисти.

Атрактивни за децата ще са изпълненията на музиката от филма „Карибски пирати", „Пишещата машина" от Ли Рой Андерсън, ANGRI BIRDS - музика на известната компютърна игра, музиката на известното филмово студио 20TH Century Fox и др.

Държавна опера Стара Загора е един от координаторите за реализацията на Програмата „Фортисимо в клас", посветена на децата и класическата музика. Програмата придоби популярност в цялата страна и се финансира от фондация „Америка за България". Нейната цел е да провокира и запали интерес към високохудожествената класическа музика у деца до 10-годишна възраст и да ги приближи до нов и непознат за тях свят. Общо 9 музиканти от Симфоничния оркестър на Операта и преподаватели в НУМСИ „Христина Морфова" запознаха деца от 2 ОУ „П. Р. Славейков" и 9 ОУ "Веселин Ханчев" с основните инструменти в класическия оркестър - цигулка, виола, виолончело, контрабас, флейта, обой, кларинет, тромпет, валдхорна, също и с китарата.

Програмата „Фортисимо в клас" стартира на 20 октомври 2012 година с урок във Второ основно училище и завършва със заключителния концерт на 22 март.