Финансова инжекция за здравеопазването
Финансова инжекция за здравеопазването / netinfo
“Предложих в Парламента на д-р  Евгений Желев да се закрие Министерството на здравеопазването, защото няма никакъв смисъл от него!”, заяви пред Дарик радио старозагорският депутат доц. Атанас Щерев.

Според него трябва да се инвестира в здравната реформа, но министърът на финансите Пламен Орешарски отказва да “влее” пари в нереформиран сектор.

“Ние от Българска Нова Демокрация настояваме 777 милиона лева от преходния остатък да влязат в бюджета на Националната здравната каса.”

Това ще означава увевличение на клиничните пътеки и създаване на нови, както и по-малко доплащане на пациентите в здравните заведения.

“В момента хората плащат 50% от болничните услуги. Ако бъде прието нашето предложение, ще се създаде фонд за доплащане на клиничните услуги на социално слабите граждани”, поясни доц. Щерев.

Той коментира и бъдещата работа на медицинските инспектори. Според една от промените в Закона за здравето, които са внесени в НС, хората от инспектората ще следят за конкрола на предлаганите болнични услуги в здравните заведения и ще могат да затварят болници.

По този повод депутатът доц. Атанас Щерев отбеляза:"От Министерството на здравеопазването са си “изгубили времето”, когато са изготвяли здравната стратегия за следващата година".