Финансов колапс за МБАЛ-Казанлък
Финансов колапс за МБАЛ-Казанлък / netinfo
Средно с по 41,7 лева е недофинансирането на всеки един преминал болен от всичките 11 хиляди за миналата година в МБАЛ-Казанлък.

От този дефицит на практика задлъжнялостта на здравното заведение , единствено на територията на пет общини в казанлъшката околия, е за близо половин миилион лева.

Основният проблем за тежкото финансово състояние на болницата е нейното недофинансиране и липсата на общинска грижа за нея, заяви за „Дарик” управителят на МБАЛ- Казанлък д-р Христо Христов.

Независимо, че болницата е общинска, а работи като окръжна, вече три години на практика общината в Казанлък не е дала нито лев за нейната издръжка, допълни отй.

На свой ред кметът на града Стефан Дамянов заяви, че само за ремонти и апаратура в последните  две години общината е вложила в болницата близо 700 хиляди лева.

Заради тежкото финансово състояние работните заплати за последната година в болницата са се увеличили едва с 0,73%.

Сериозните проблеми в здравното заведение са обект на извънредна сесия на местния парламент, която ще се проведе в следващите дни.

Към момента задлъжнялостта на болницата е за 2 милиона и 700 хиляди лева.

Ако до 15 часа днес- 30-ти септември не се постигне договореност с електразпределителното дружество в областта за разрочване на дълга за ток от 100 хиляди лева , болницата остава на тъмно и студено.