/ БТА
Четвъртото издание на фестивала на занаятите „Шипка фест“ ще се състои в двора на Етнографски музей „Чирпанлиевата къща“ към Народно читалище „Светлина – 1861“ в град Шипка от втори до четвърти септември, съобщи за БТА читалищният секретар и музеен уредник Деница Стефанова. 

В рамките на тридневната програма потомствени занаятчии от цяла България ще демонстрират пред посетителите тънкостите на своите занаяти. Гостите ще могат да станат свидетели на изработка на кошници, тъкане, обработка на кожа, изработка на бижута, ножарство и други традиционни занаяти от различни краища на страната.

„С течение на годините участниците в „Шипка фест“ се превърнаха в една общност, която представя пред жителите и гости на града интересни моменти от българския бит и култура“, коментира Стефанова. 

Предвидена е и музикална програма, включваща както български автентичен фолклор, така и етно ритми, комбинирани с по-модерно звучене. 

Фестивалът се подготвя с подкрепата на фондация „Отворен интелект – Open mind”, чийто доброволци по програма „Еразъм +“ ще помогнат в организационните дейности.

Всички желаещи да участват във фестивалната програма могат да се свържат с организаторите до 12 август, добави Деница Стефанова. В официалната страница на културния институт предварително ще бъдат представени участниците, за да може публиката да се запознае с тяхната дейност. 
БТА