Фестивал на Франкофонския театър в Стара Загора
Фестивал на Франкофонския театър в Стара Загора / Дарик - Стара Загора

Стара Загора отново е домакин на Международен Училищен Фестивал на Франкофонския Театър.

 

16-тото му издание ще се проведе от 24 до 26 април в Драматичен Театър “Гео Милев”. Участие ще вземат 14- трупи от България и македонската трупа – лауреат за тази година на Фестивала на франкофонския театър в Скопие.

За трета по ред година в града на липите ученици ще представят френски текстове, под формата на мини-спектакли.

 

Журито се състои от 5 български и френски специалисти начело с Ришар Лескюр, който е заместник-директор на Центъра за култура и сътрудничество при Посолството на Франция в България.

 

“Във всеки един момент можем да твърдим, че франкофонията в България е жива. Този фестивал вдъхновява и мотивира участниците да работят, за да покажат нещо с наистина добро качество”, каза Ришар Лескюр.

 

Ще бъдат връчени Златна, Сребърна и Бронзова маски за най-добрите спектакли, както и Златна Маска за най-добра женска и мъжка роля и специална награда на журито. Трупата лауреат печели участие в Театралния Фестивал в Истанбул през май тази година.

 

Ришар Лескюр отбеляза, че има голям интерес към форума от западноевропейски трупи.

 

“Обсъждаме вариант фестивалът и за в бъдеще да се провежда в Стара Загора”, допълни още Лескюр.

 

Организатори на 16-тото издание са Асоциацията на преподавателите по френски език, Френски институт в София, Алианс Франсез Стара Загора, Община Стара Загора и ГПЧЕ “Ромен Ролан”.