/ netinfo
Фантастичната повест, спечелила литературната награда „ Еквалибриум ‘2017 “- „Откритие” на младата писателка Таня Мир  ще бъде представена в Казанлък на 30-ти август,от 17.30 часа.

Инициативата за това е на Община Казанлък и Общинска библиотека „Искра“ , а събитието е в Културно-информационния център на ул. „Искра“ №4. Казанлъшката премиера на книгата е част от програмата на тазгодишните Празници в Долината на тракийските царе. Един от мотивите на организаторите да представят книгата именно тук е фактът, че разказаната история в „Откритие“ започва и се развива именно в една от тракийските гробници в Долината на царете.

Повестта “Откритие” е типично фентъзи, с елементи на трилър, екшън, крими, а голямата идея в нея- постигане на извечния блян на човечеството – безсмъртието.

Младата авторка на  фентъзи повестта обръща поглед към дълбокото минало, към историята на нашите древни предци – траките. Кои са били те, какви са били, какви са техните схващания за живота преди и след смъртта, имали ли са писменост или не, имали ли са своя собствена култура или са заимствали от египетските и гръцките писмени източници? По мнение на редактора на книгата, повестта “Откритие” е явление в родния фентъзи жанр.

Авторката на книгата е 23-годишната  софиянка Таня Мирчева (с псевдоним Таня Мир). Младата авторка изучава  “Право” в СУ “Св. Климент Охридски”. Литературата е нейното хоби и призвание. Пише и поезия, и проза.

През 2014 г. съвместно с Лили Вълчева създава сайта “Родна литература”, посветен на българската литература и личностите, оставили трайна следа в нея. С Лили Вълчеваимат и обща поетична книга, излязла от печат миналата година-  “Рисуваме вятъра”.