Европейска седмица на мобилността в Стара Загора
Европейска седмица на мобилността в Стара Загора / DarikNews.bg, архив

Европейската седмица на мобилността е годишна кампания за устойчива градска мобилност, организирана от Европейския организационен секретариат с политическата и финансовата подкрепа на ГД „Околна среда" и ГД „Транспорт" на Европейската комисия. Тя се отбелязва вече 14 години.

През тази година „Европейската седмица на мобилността" и „DoThe Right Mix - Придвижвай се разумно" обединяват усилия, за да засилят съдействието за развитие на устойчива градска мобилност.
Запазвайки заглавието „Do The Right Mix - Придвижвай се разумно", комбинираната инициатива ще взаимства най-добрите аспекти от всяка кампания, като разширява своя призив и обхват и улеснява ангажирането на заинтересованите участници. Европейската седмица на мобилността остава основния компонент на ключовата кампания.

В тази връзка Европейски информационен център Европа Директно - Стара Загора организира традиционно отбелязване на тази паневропейска инициатива. Събитието се провежда в партньорство с Центъра за наука, изкуство и култура - Младежки дейности към Община Стара Загора, ОД на МВР Стара Загора, сектор „Пътна полиция", Български младежки червен кръст - Стара Загора и Младежки общински съвет.

Тази година, Европейската седмица на мобилността в Стара Загора ще бъде отбелязана с деца от IV-VI клас от II ОУ „П. Р. Славейков" и IV ОУ „К. Христов". Събитието ще протече в три етапа - теоретичен урок за правилата на движение и предвижване с велосипед в градска среда, тестване на новоизградените велоалеи в централна градска част и демонстрация на оказване на долекарска помощ при възникнал инцидент. За участниците има предвидени специални награди и материали от Европа Директно - Стара Загора.

Началото на събитието ще бъде от 15:30 часа пред Драматичния театър „Гео Милев", с теоретичната част, представена от сектор „Пътна полиция", след което участниците ще се придвижат с велосипеди по изградените велоалеи до парк „Александър Стамболиски", където ще бъде проведена демонстрация на долекарска помощ от Българския младежки червен кръст.

Всички деца от IV, V и VI клас могат да се включат в събитието. Единственото условие е да бъдат със своя велосипед и добро настроение.