“Европейска нощ на учените” в Стара Загора
“Европейска нощ на учените” в Стара Загора / netinfo
“Европейска нощ на учените” ще се проведе за трети път в България на 26 септември. Проектът се финансира от Европейската комисия в рамките на подпрограма „Хора” за научни изследвания и технологично развитие.

Нощта на учените е посветена на всички, които се занимават професионално с наука, както и на младите хора, които проявяват интерес към нея. Целта е проявите да предизвикат широк интерес към учените и тяхната роля за развитието на обществото.

Предвидени различни прояви в София, Варна, Стара Загора, Русе, Добрич, Сливен и Пловдив. Тази година акцентът е върху учените, работещи в сферата на биологията, химията и екологията.

Сред предвидените прояви в Стара Загора са ефектни химични демонстрации, танц на мажоретки, които ще изписват различни химични съединения, презентация за водата като най-ценно вещество и химичен анализ на водата с участието на ученици, студенти и гости, атрактивна изработка на пано с българското знаме от живи цветя с участието на публиката, както и викторини.

Във връзка с Нощта на учените са обявени четири конкурса. Три от тях са за участие в изложбата „Да превърнем отпадъците в забавна научна игра”, фотоконкурс на тема „Учените в действие” и конкурс за разработка на статии, реферати и мултимедийни презентации „За устойчиво развитие – решаване на проблемите на деня чрез наука и иновации”. Четвъртият конкурс е за журналисти от всички национални и регионални медии. Най-добрите работи ще бъдат показани на 26 септември в НДК, а техните автори ще бъдат отличени с награди.