Европейска нощ на учените в Стара Загора
Европейска нощ на учените в Стара Загора / DarikNews.bg

За десета поредна година на 25 септември Стара Загора ще се включи в Нощ на учените - проект, финансиран от Европейската комисия. Идеята на проекта е в един и същи ден университетите и научните институти да отворят врати за гражданите, за да представят своите научни постижения и да покажат, че науката не съществува и не се развива заради самата наука, а тя е тясно свързана с нашето ежедневие, с качеството на живот, с човешкото здраве. Проектът е насочен преди всичко към младите хора - ученици и студенти, с цел да бъдат спечелени за образователната и научната кауза.

За България и за Тракийски университет проектът започва през 2006 година. Всяка година Нощта на учените е обвързана с конкретна научна област. Тази година е посветена на светлината като обект на познание на няколко науки и като присъствие в нашия живот с многообразните й проявления.

Европейската нощ на учените ще се проведе под мотото „Триъгълникът на знанието и на европейското гражданство" и се реализира от Нов български университет, Пловдивски университет, Тракийски университет, Медицинските университети в Пловдив и Варна, Британски съвет, Русенски университет.

В Стара Загора дейностите се организират от Тракийски университет чрез Департамента за информация и повишаване квалификацията на учителите, с партньорството на община Стара Загора, Регионалната библиотека, Медицинския факултет, студенти и ученици.