Евродепутатът Илиана Иванова отчете свършеното през годината
Евродепутатът Илиана Иванова отчете свършеното през годината / БГНЕС, архив
Евродепутатът Илиана Иванова отчете свършеното през годината
48477
Евродепутатът Илиана Иванова отчете свършеното през годината
  • Евродепутатът Илиана Иванова отчете свършеното през годината

Евродепутатът Илиана Иванова отчете най-значимите моменти от работата си през изминалата година в ЕП. Тя коментира важни нормативни документи като шестте регламента в т.нар. „пакет за икономическо управление". „Това е новият пакет, който се прие след много преговори и който поставя в друга основа механизмите за контролиране на начина, по който страните изразходват своите бюджети и санкциите за това. Въвеждат се нови санкции до 0.2% от брутния вътрешен продукт. Това се отнася за страни-членки, които не влизат в двата критерия - 3% дефицит от брутния вътрешен продукт и 60% държавен дълг.

Голям успех е, че беше включен текст за новите страни-членки в рамките на тези регламенти. Беше въведен нов набор от показатели за т.нар. „макроикономически дисбаланси".

Сега начинът на прилагане на правилата е по-различен. Например новото от тази година е „механизмът за автоматични санкции". Сега, ако 50% от страните в ЕС не се съгласят, че санкциите за дадена страна трябва да отпаднат, то тези санкции влизат в сила автоматично, обясни Иванова."

Тя е убедена, че освен санкции трябва да има и стимули за дисциплинираните.

Евродепутатът изясни и новия регламент за храните за бебета и малки деца и тези, предназначени за специални медицински цели. Тук се вписват и диетичните продукти. Производителите на подобни изделия вече ще трябва да доказват специфичните качества и ползи на продуктите преди да ги пуснат на пазара. Защото в момента никой не може да гарантира, че например млеката за подрастващи, които са по-скъпи от обикновените млека, действат според характеристиките, които им се приписват.

Подробности по темата може да чуете в прикачения звуков файл.