Евакуират с учебна цел старозагорско училище
Евакуират с учебна цел старозагорско училище / Областна администрация

35 от общо 126 училища в Старозагорска област са без видеонаблюдение. С ограничен достъп на външни лица и в двора на училището, освен в сградата, са 39 училища. В 60 училища има осигурено видеонаблюдение и в двора. Община Стара Загора води разговори със специализирана фирма за поставяне на скенери на входните врати на всички училища на територията на града. Това стана ясно на поредната среща за сигурността в региона, която се проведе при областния управител Георги Ранов.

За следващата седмица е предвидено и провеждането на учебна евакуация в едно от старозагорските училища, а областният управител ще проведе допълнителна среща с кмета на Чирпан, тъй като там видеонаблюдението на важни общински обекти и охраната на училищата не са на необходимото ниво.

Започналото обследване на нивото на охрана на обществени обекти, училища и здравни заведения в Старозагорско трябва да приключи до края на януари във всички общини, стана ясно още на срещата. Община Гълъбово има изготвен проект за система за външно видеонаблюдение на улици, общински обекти, училища, входове и изходи на града, възлови кръстовища. В повечето старозагорски училища ще се увеличи видеонаблюдението чрез поставяне на допълнителни камери на възлови места.

Вече е сключен договорът за съвместни действия при евентуална терористична заплаха между частните охранителни фирми от областта и ОД на МВР, стана ясно още на срещата, на която присъстваха и зам. областният управител Маноил Манев, както и Татяна Димитрова, началник на РИО.