Енергийните проблеми на Европа в Стара Загора
Енергийните проблеми на Европа в Стара Загора / netinfo
Стара Загора е домакин на двудневен международен семинар посветен на проблемите на енергетиката в Европа.

Семинарът е на тема “Енергетика и транспорт”, организиран в рамките на проект, който българска стопанска камара реализира съвместно с “Бизнес юруп”.

“Това е един много сериозен проект, в който ние организираме серия от работни срещи. Първата беше в Пловдив, посветена на структурните фондове, втората беше в Албена, посветена на околната среда и третия е днес в Стара Загора на тема “Енергетика и транспорт”, а четвъртия семинар са очаква да бъде през месец декември в София, посветен на здравословните и безопасни условия на труд”. Това обясни главния директор на Международни организации и програми към Българска стопанска камара Бранимир Ханджиев.

Двудневния семинар ще дискутира въпросите свързани с енергетиката и транспорта. Основните проблеми, които се обсъждат са развитието на енергийната промишленост в Европа и проблемите за бизнеса, както и действията към устойчива и конкурентна енергия.

В семинара участват и гости от Белгия, които споделят опита си по отношение на ядрената енергетика. “Енергийните източници влияят върху цената на енергията, а от своя страна цената влияе върху търсенето. За нас е от изключителна важност не само предоставянето на ядрена енергия, но и на правилното преработване на ядрените отпадъци”, заяви Главният белгийски експерт на енергетиката Оливие Ван дер Марен.

“В Европа не е толкова наложащо откриването на нови ядрени централи, колкото запазването и удължаването на живота на действащите”, допълни още белгийският експерт.