Енергийната система на страната - готова за зимата
Енергийната система на страната - готова за зимата / Dariknews.bg

Енергийната система на страната е готова за зимния сезон, сочи анализ на експерти на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма.

По информация на дружествата до 30 септември са приключили всички необходими дейности и ремонти за нормална работа през зимата. Извършени са планови годишни ремонти и презареждане на 6-ти енергоблок на АЕЦ „Козлодуй"ЕАД, на Блок № 6 на ТЕЦ „Варна"ЕАД, във въглеподаване на ТЕЦ „Марица-Изток-2" ЕАД, на ТЕЦ "Енел Марица Изток 3, ТЕЦ „Бобов дол"ЕАД.

Всички дружества са осигурили необходимите им количества горива, съгласно утвърдените нормативи. Кондензационните ТЕЦ и АЕЦ също са готови за зимата, както по отношение на техническото състояние на съоръженията, така и на наличието на горива. Те могат да произведат достатъчно електрическа енергия за целия отоплителен период.

От Електроенергийния системен оператор са разработени прогнозни баланси за зимните месеци. Планираният студен резерв до края на тази година е средно 1170МW, а за 2010г. - 1060MW. Той е осигурен от един блок в ТЕЦ „Бобов дол"; три блока в ТЕЦ „Варна", ТЕЦ „Марица Изток 2 и ТЕЦ "Енел Марица Изток 3".