Емел Етем:Гори заради човешка небрежност
Емел Етем:Гори заради човешка небрежност / netinfo

Такъв бум от пожари не е наблюдаван през последните години, което говори за огромна човешка небрежност. Проблемът е в нас, защото нямаме култура. Така коментира в Стара Загора обстановката с пожарите министърът на държавната политика при бедствия и аварии Емел Етем.

Затоплянето трябва да промени навиците ни, защото дори и изхвърлянето на незагасена цигара може да причини пожар, каза Етем. 

Емел Етем призова чрез медиите гражданите да бъдат внимателни, за да не се допускат нови пожари.

Сред мерките, които трябва да се предприемат от страна на държавата е формирането на регистър на наличната техника - в частния и в държавния сектор, което е регламентирано и в закона за защита на населението, каза министърът на държавната политика при бедствия и аварии.

В момента тече изграждането на оперативни конмуникационно-информационни центрове за координация на действията при кризи. Те ще бъдат ситуирани във всяка една областна администрация. Вече са установени местата на центровете в 25 области.

Министърът на държавната политика при бедствия и аварии взе участие в оперативно съвещание относно пожарната обстановка в страната, което се проведе в Стара Загора.