Електронният парламент - в пъти по-атрактивен
Електронният парламент - в пъти по-атрактивен / netinfo

В пъти се е увеличила посещаемостта на сайта на общинския съвет в Казанлък, след като работата на местния законодателен орган бе изцяло електронизирана и всички материали, изготвяни от администрацията в града, качени на сайта.

От началото на май на практика всички предстоящи за дебати в Общинския съвет и докладни на кмета и общинската администрация са в електронен вариант и достъпни за гражданите, като средната посещаемост на ден е от 160-180 граждани. Тези данни бяха съобщени по време на посещението в Казанлък натримата депутати от Върховната Рада на Украйна. Парламентаристите се запознаха с начина на работа на първия електронен общински съвет в България, какъвто е казанлъшкият. Представителите на Партията на регионите - проф. Олексий Плотников и Виталий Корж и на Блока на настоящия премиер на Украйна Юлия Тимошенко – Димитро Притика посетиха Казанлък в рамките на визитата си в България.

Украинските депутати участваха в демонстрации на електронно гласуване.

Гостите пожелаха да получат демоверсия на проекта за електронен общински съвет. Особен интерес към начина на работа прояви Виталий Корж, който е първият интернет доставчик за Украйна. Той сподели, че е силно впечатлен от модернизацията и електронизацията на работата на местната законодателна власт в Казанлък, която осигурява прозрачност пред гражданите за взетите от съветниците решения.

По покана на българския държавен глава Георги Първанов до края на годината предстои посещение на президента на Украйна Виктор Юшченко.

Визити ще си разменят и премиерите на двете страни Сергей Станишев и Юлия Тимошенко.

Основната цел на двустранните визити ще са възстановяване и разширяване на контактите на регионално ниво като основа на двустранното сътрудничество.