Експозиция на детски творби в Казанлък, в стил Чудомир
Експозиция на детски творби в Казанлък, в стил Чудомир / личен архив Ваня Запрянова

Над 80 рисунки на деца, копия на творби на Чудомир, вече са факт и ще бъдат показани в специална експозиция "Нашенци преди и сега", в Дома на хумора и сатирата в град Габрово, в деня на шегата -1- ви април. Творбите са дело на възпитаниците на школата на художничката Ваня Запрянова - „Арт линия" в Казанлък.
Част от ученическите творби са експонирани от днес на витрината на Информационния център в Казанлък и ще могат да бъдат видени до 20-ти март.

Идеята за изложбата е от 5 години, по повод конкурс, включен в програмата на Чудомировите празници. В течение на времето колекцията от копия на Чудомирови творби, дело на деца- художници, се превръща в нов вид обучение и специална техника.
През 2012-2013 година създададените към него момент 25 ученически творби с тази техника, участват в проект „Докоснати от древността."
Днес колекцията наброява повече от 80 рисунки, портрети,карикатури изпълнени в техники молив,туш и акварел.


Мечтата на ръководителя на школата Ваня Запрянова, е изложбата да се превърне в пътуваща и наред с оригиналите на Чудомир , да показва „Нашенци" преди и сега по света.
На 25-ти март, рожденият ден на Чудомир, тази година за 23-ти път в Казанлък ще се открият традиционните празници , посветени на видния туриец. От години те са част от културната емблема на Розовата долина.