Експерти от Голяма Косматка: трябва да се изолира влагата
Експерти от Голяма Косматка: трябва да се изолира влагата / starazagora.topnovini.bg

 

Няма опасност нито от срутване на могилата Голяма Косматка, нито от разрушения на артефактите там, нито някой да пострада. Затворена е сега, от съображения за сигурността и безопасността на гражданите.
Това заяви в Казанлък заместник- областният управител на Стара Загора Маноил Манев.

Той каза това, след като заедно със заместник- кмета на Община Казанлък Даниела Коева и директорът на музея в Казанлък Момчил Маринов посетиха могилата Голяма Косматка. Заедно с тях там днес бе и екип от специалисти и експерти на Министерство на културата, както и представители на Инспектората към МК, начело с архитект Димитрийна Добрева, главен директор на дирекция „Инспекторат за опазване на културното наследство. Тя ръководи 6 членният екип от специалисти, които трябва да дадат своята експертна оценка за проблема и неотложните мерки, които трябва да се вземат. След това ще се търси и съответното финансиране на нужните укрепителни работи.
Експертното становище за пропаданията на могилата ще стане ясно след като се проучи цялата техническа документация по изграждането на защитното съоръжение на могилата, както и последващите проучвания.
Първите впечатления обаче са, че проблемите на могилния насип са извън стените на гробницата и трябва да се изолира влагата.

Според заместник -областния управител Маноил Манов, „процесите, които са се задействали в могилния насип най вероятно са причинени от проливните дъждове и няма никакво задържане или забавяне на информация по случая, от страна на Община Казанлък."


Още от февруари  в община Казанлък са търсили варианти за решения на проблема, заяви  зам. кметът Даниела Коева.  Министърът на културата Вежди рашидов е информиран в специално писмо  за проблема още преди месец. Ново писмо до министъра на културата Вежди Рашидов с копие до Даниела Джуркова, директор на НИНКН, изпраща на 13 март кметът на община Казанлък Галина Стоянова, с което се настоява за експертна комисия относно създалата се ситуация. От Инспектората на МК са реагирали за по-малко от 24 часа, след като сигналът стига до тях, каза Маноил Манев.
След експертното становище ще е ясна и сумата, нужна за укрепването на съоръжението, нужните средства за това и техния източник.
Това обаче ще затвори могилата на Севт Трети за поне няколко месеца.
Ще се стараем максимално да скъсим този срок, заяви директорът на музея в Казанлък, който обслужва и стопанисва могилата. Маринов заяви, че за сметка на неработещата Голяма Косматка, ще се удължи работното време, включително и в почивните дни на могилите Оструша и Шушманец. Желаещите да се запознаят с историята на могилата на Севт Трети и намерените там артефакти, ще могат да го направят с помощта на екскурзовод, който в приемното фоайе към могилата ще разказва историята на тракийския владетел. Туристите няма да имат достъп до самото куполното съоръжение и коридора към него.


Пред журналисти в Казанлък Момчил Маринов категорично заяви, че не отговарят на истината твърденията на някои медии , че има опасност за стенописите в оригинала на тракийската гробница край Казанлък и в могилата Оструша. И на двете места се извърша тотален мониторинг, стриктно се следи за нужните параметри на влажност и температура на въздуха. В оригинала на гробницата край Казанлък обновихме и климатичната инсталация имено с цел още по-голяма грижа към ценните стенописи, поради което не е възможно да се направи и посещаван туристически обект, категоричен бе директорът на музея в Казанлък. Той уточни, че именно по негово настояване от преди 3 години е заповедта да не се посещава оригиналът на тракийската гробница.

На фона на арт истерията ,обхванала Казанлък в последните 2 дни, по отношение на културно-историческото наследство на траките, заместник- областният управител на Стара Загора Маноил Манев призова, „с наближаването на местните избори, медиите да не всяват излишен страх и паника сред хората за природни бедствия и да не създават внушения за измислени проблеми". Манев изрази и изумлението си от изключително ниската цена, на която се посещеват ценните находки от тракийско време.
По 3 лева за възрастни и по 1 лева за ученици е цената за посещение във всеки един от тракийските паметници. Същата цена важи за музея, като няма разлика в цените за български и чужди граждани.