Едноличните търговци също подават данъчни декларации до края месеца
Едноличните търговци също подават данъчни декларации до края месеца / НАП

И едноличните търговци подават данъчните си декларации до 30 април. Доходите от стопанската им дейност през 2013 се облагат със ставка от 15%. Едноличните търговци, които през 2013 г. не са осъществявали стопанска дейност и не са придобили други доходи, подлежащи на деклариране, не са задължени да подават годишна данъчна декларация през 2014 г.

Формуляр на годишната данъчна декларация може да бъде изтеглен от интернет сайта на НАП. Тя се подава до 30 април 2014 г., като декларираният данък за довнасяне трябва да бъде платен в същия срок. Попълването на декларация, във варианта с баркод гарантира на клиентите на НАП, че няма да допуснат технически грешки, тъй като дължимия данък се изчислява автоматично след попълване на приложенията за различните видове доход.

5% отстъпка могат да ползват едноличните търговци и физическите лица, които подадат годишната си данъчна декларация по електронен път, подписана с електронен подпис, до 30 април 2014 г. Отстъпката се ползва върху размера на данъка за довнасяне, определен в декларацията.

Данъчните декларации за доходите могат да бъдат подадени до крайния срок - 30 април и в 18 пощенски станции в област Стара Загора. На обозначените места, клиентите могат да входират данъчните си декларации, което е равностойно на посещение в НАП. Те ще получат входящ номер на момента, без да е необходимо да заплащат за услугата.
Освен в офисите на НАП и допълнителните места в Български пощи, данъчни декларации могат да бъдат изпратени по интернет, подписани с електронен подпис или куриер, с обратна разписка.

На разположение за въпроси и по-специфични казуси са експертите от информационния център на НАП на 0700 18 700, като услугата е на цената на градски разговор.