Джаз форум Стара Загора - ден трети
Джаз форум Стара Загора - ден трети / Организаторите

16 юни, 19.00 ч., Оперен театър - Йълдъз Ибрахимова квартет: Джазът е свобода
Йълдъз Ибрахимова - вокал
Антони Дончев - пиано
Веселин Веселинов - контрабас
Христо Йоцов - барабани

„Само джазът ми дава свобода. Не само в импровизациите, но и на личността" - споделя Йълдъз Ибрахимова в едно интервю. Йълдъз Ибрахимова не просто пее джаз. Тя е самият джаз.

21.00 ч., Антична улица пред Оперен театър - „Дивото зове" из
джазовата класика от началото на ХХ в.

Милица Гладнишка - вокал
Васил Спасов - пиано
Борис Таслев - контрабас
Атанас Попов - барабани

Песните, които ще чуете, са весели, тъжни, мъдри, любовни. За Милица се твърди, че е фабрика за абсолют - с каквото и да се захване, тя му вдъхва живот, сила и усмивка. Милица превежда и дублира филми, играе главна роля в хитовия комедиен сериал „Етажна собственост", пее по клубовете и достойно защитава доброто име на българския джаз.

Съпътстваща програма

17.30 ч., Регионална библиотека „З. Княжески" - „Вокална група „Траяна" и българският вокален джаз" - видео и аудиолектория, среща с композитора Кирил Тодоров, основател на групата

Вокална група „Траяна": Уникалните новатори

Амбицията за представителен джазов фестивал в града на липите не е безпочвена. Тук още през 1984 г. се основава вокална група „Траяна" - уникална за музикалния пейзаж формация, която под ръководството на композитора Кирил Тодоров за първи път в България използва ансамбловото скат пеене (със срички) като основно изразно средство в репертоара си. Днес музикалната критика единодушно определя Кирил Тодоров като пионер в областта на джаза с фолклорна ориентация, а международното признание на група „Траяна", която в края на 80-те години се трансформира във „Фолк Скат Бенд", надхвърля популярността им в собствената им държава. Групата печели няколко престижни международни отличия, издава дългосвиреща плоча през 1987, през 1992 г. издава компактдиск с 14 от най-добрите си изпъления, но за жалост промените в духовната и политическата среда слагат края на съществуването й.
В група „Траяна" са: Мариана Влаева, Лиляна Дойчева, Надя Тончева, Апостол Гурков, Трифон Лангезов.