Дъждът потопи Старозагорско
Дъждът потопи Старозагорско / netinfo
Областният управител на Стара Загора Мария Нейкова обяви бедствено положение на територията на общините Раднево, Гълъбово и Опан. Критична е ситуацията и в Мини Марица Изток.Сумарното количество на валежите през изминалото денонощие в региона е достигнало 180 литра на кв.метър.

В Гълъбово най – засегнат е ромският квартал , където всички къщи са наводнени, а силният вятър е отнесъл част от покривите на ромските домове. Нивото на река Сазлийка е достигнало критичната си точка и всеки момент се очаква реката да залее намиращите се наблизо постройки. Сериозни щети са нанесени на две училища и детска градина в Гълъбово. В близкото село Априлово има опасност от скъсване на язовирна стена.

Река Сазлийка навлезе и в домовете на хората в Раднево. Ситуацията в града е овладяна, тревожно е положението в 8 села от общината, съобщи заместник-кметът Александър Иванов. 20-тина жители на Раднево ще прекарат тази нощ извън наводнените си домове, в общинска сграда. Наблюдава се нивото на язовира край село Константиновец.Властите са готови да евакуират жителите на селото.

В Опан всички ниви са под вода, язовирите са на котата на преливането.

Остава затворен главният път от Стара Загора за Казанлък. Залят е участък от пътя Стара Загора-Чирпан, в района на магистрала Тракия. Проходът Шипка е затворен за движение в двете посоки, заради силен снеговалеж.

Бедствено положение е обявено и в Мини Марица Изток .Преустановени са добивът и подаването на въглища към трите топлоелектрически централи. Целия състав на мините е ангажиран с изпълнението на аварийния план за наводнения. Централите имат достатъчно количества въглища на склад, за да продължат своята работа, уточниха за Дарик от пресцентъра на Мини Марица Изток . Очаква се работата на мините да бъде подновена в сряда.

Бедственото положение в трите общини ще продължи до 21 ноември.