Държавата е длъжник на общините
Държавата е длъжник на общините / DarikNews.bg

Държавата е длъжник на общините. Около това мнение се обединиха участниците в традиционния вече Ден на диалога, в който се включват депутати, кметове и представители на общинските съвети от областта. Форумът се организира от Националното сдружение на общините у нас.

От спешна промяна се нуждаят два закона, е мнението на финансиста на общината Цанка Ганева-за публичните финанси и за управление на отпадъците. Текстовете според нея не водят до децентрализация, а напротив-утвърждават влиянието на държавата. Размерът на отчисленията за депониране, които общините плащат на МОСВ да бъдат замразени на сегашното ниво до 2016 година, настояха още участниците в Деня на диалога.

Образованието и здравеопазването са държавни приоритети и като такива трябва да се поемат от държавата, а не да натоварват общините с издръжките на общинските училища и болници, коментира за пореден път председателят на Общинския съвет Емил Христов. Депутатите от ГЕРБ и БСП от Старозагорския регион пък се обединиха около тезата, че централната власт трябва да улеснява общините и да подпомага малкия и средния бизнес.

Обвързване размера на съфинансиране по европейските проекти за периода 2014 - 2020 с промените в собствената приходна база на общините и отмяна на държавните такси, заплащани от общините за подготовката и изпълнението на проектите, са само част от конкретните предложения на Националното сдружение на общините за ефективното изпълнение на европроектите през следващия програмен период.

Основните теми за дебат в Деня на диалога между законодателната и местната власт-Краткосрочни мерки за подобряване на нормативната среда за дейност на местното самоуправление и Научени уроци от изпълнението на общинските европроекти през текущия програмен период, представи зам.-кметът на община Казанлък Лилия Цонкова.