Двете нови автогари готови до края на годината
Двете нови автогари готови до края на годината / DarikNews.bg, архив

До края на годината се очаква да приключи строителството на двете нови автогари в кварталите „Зора" и „Железник", информира в сутрешното предаване на Дарик зам.-кметът Йордан Николов. Новата автогара в квартал "Железник" се строи на тролейбусното обръщало и на нея ще спират всички автобуси, изпълняващи курсове от и за селата, които са в западната част на общината. За източните населени места е автогарата на обръщалото в квартал "Зора".

Оптимизиране на трафика , обследване на рентабилните курсове и пътникопотока от селата, са част от дейностите, които ще се извършат във връзка с двете автогари. Това ще стане след като бъде изпълнена обществена поръчка за изработване на нова транспортна схема, тъй като сегашната вече не е функционална и не отговаря на съвременните нужди на транспорта в града ни. Николов припомни, че във втория етап на проекта за Интегриран градски транспорт е предвидено възлагането на обществена поръчка за това. Притесненията си хората, които пътуват редовно към селата на изток или на запад от Стара Загора, както и предложения във връзка с новата транспортна схема, ще могат да направят на обществено обсъждане, обясни зам.-кметът и добави:

„Двете нови автогари се очаква да облекчат трафика, това е решение в много европейски градове. Въпрос на време е да се направи обследването, да се мине през обсъждането и чак тогава да направим добра транспортна схема, която да доведе до добро обслужване на гражданите и ефективен транспорт. Отпор срещу новостите винаги ще има, но съм сигурен, че с поетапното въвеждане на новите правила, гражданите ще свикнат и ще останат доволни".

Електронното таксуване е следващата стъпка за оптимизиране на градския транспорт в Стара Загора.