паметник Митрополит Методий Кусев
паметник Митрополит Методий Кусев / община Стара Загора
Патриаршеско и Синодално послание по повод 150-ата годишнина от издаването на султанския ферман за учредяване на Българската екзархия, ще бъде прочетено в Катедралния храм „Св. Николай“ на 28 февруари. Преди това, в 10:00 часа, ще бъде отслужен благодарствен молебен, придружен с празничен камбанен звън по повод бележитата годишнина.

На 28 февруари 1870 с ферман на султан Абдул Азис е провъзгласено създаването на самостоятелна българска църква под името „Българска екзархия“.С нейното учредяване българската нация извоюва своя първи успех по пътя на националното  признаване. Българската екзархия се превръща в национален институт,който провежда борба за утвърждаване на българщината.

От 11 часа на 28 февруари Община Стара Загора, Старозагорска митрополия и Съюзът на ландшафтните архитекти ще отбележат 125 години от залесяването на парк „Митрополит Методий Кусев".

В района на бадминтон игрищата символично ще бъдат засадени екзотични иглолистни  фиданки от видовете „хималайски кедър", „бор пондероза", „либоцедрус", „секвоя" и др.

На 28 февруари 1895 г. Старозагорският митрополит Методий Кусев собственоръчно е засадил първите борчета на Ахмак баир. През 1897 г. той иска чрез тогавашното Министерство на външните работи и изповеданията да му се доставят горски и декоративни фиданки от Франция, Испания и Мала Азия. В следващите години чрез частни фирми се доставят голям брой чуждоземни дървесни и храстови видове, предимно южни и субтропични – хималайски бор, евкалипти, кедри, криптомерия, гръцка ела, испанска ела, паламудов дъб и др. За периода до Първата световна война на Аязмото са създадени повече от 500 дка горски култури. След това работата продължава, като интересът на залесителите се насочва и на изток.

Негово Високопреосвещенство Старозагорският митрополит Киприан ще участва и в двете събития, придружен от свещенослужители от епархията.