/ Dariknews.bg, архив
Две са получените предложения за удостояване със званието „Почетен гражданин на Стара Загора“ за тази година. От името на Съюза на българските писатели, в началото на юни, е постъпило предложението за Иван Нанев Аяров. Той е председател на НЧ „Св. Климент Охридски – 1858“, носител на Голямата награда „Св. Климент архиепископ Одрински“ и почетния знак „Св. Климент Охридски“ за изключителни заслуги към читалищното дело в града.

Автор е на няколко книги. В мотивите на вносителите е упоменат и 80-годишният юбилей на Аяров.  Предложението е подкрепено още от Инициативен комитет, с председател ак. Кирил Тодоров, композитор и носител на званието „Почетен гражданин“, и над 30 души членове.

Подкрепа е изказана още от името на Арменската общност в Стара Загора, Тракийско дружество „Одринска епопея“, Българска генеалогична федерация „Родознание“, Историческо дружество „Българска орда“ и Съюз на българските читалища.

Представиха книга за великите старозагорци

Другата издигната кандидатура за високото отличие е на спортиста Иван Колев Иванов
. Той е носител през 1973 година на Златния пояс на „Никола Петров“, европейски  шампион от първенството в Хелзинки, Финландия, световен шампион от Техеран, Иран. През 1974 година извоюва златен медал, в категория до 74 кг, от Европейското първенство в Мадрид, Испания.

Предложението за Иван Иванов е направено от Инициативен комитет и получило подкрепа на редица спортни легенди, на зам.-главния редактор на старозагорска медия, както и на общински съветник. В мотивите е записано, че школата на Иванов е единствената, дала на борбата четирима световни шампиони, което я прави без аналог както на Балканите, така и в Европа. Друг повод за номинацията на Иванов е и навършването на 45 години от първия световен златен медал по борба -  спорт, прославил не само града, но и страната ни. 

Отличието „Почетен гражданин на Стара Загора“ се присъжда с решение на Общинския съвет , по процедурата, предвидена в Наредбата за наградите и отличията. Връчва се по време на общоградското честване на Празника на града – 5 октомври. Предложенията, заедно с приложените писма за подкрепа, са достъпни в сайта на Община Стара Загора, раздел Обявления на Общински съвет.
Община Стара Загора