Две години ефективна присъда за Лечков
Две години ефективна присъда за Лечков / DarikNews, архив

Осъдиха на две години ефективно Йордан Лечков.

По първото обвинение Старозагорският окръжен съд реши, че бившият кмет на Сливен
е превишил правомощията си и е сключил неизгодна сделка, с която е ощетил Общината с над 1 240 000 лева. Второто обвинение е за заплаха с уволнение, отправена към шефа на НАП-Сливен.

Според Старозагорския окръжен съд Лечков, в качеството си на кмет на Сливен, е сключил неизгодна сделка за ремонт на водопреносната мрежа в кв. „Дружба" в поверения му град, обясни говорителят на съдебната институция Татяна Гьонева: „Общината е поела ангажимент за заплащане вместо на 10% - 30%, за заплащане на допълнителни непредвидени монтажни работи". Така Община Сливен е била ощетена с над 1 240 000 лева. Лечков отговаря за част от тази сума-571 хиляди лева: "За пълния
размер на вредата е признат за виновен другият подсъдим, който е представял общината като извършващ инвеститорския контрол".

Лечков е признат за виновен и по второто обвинение. Подсъдимият е заплашил с уволнение шефа на НАП-Сливен с цел да бъде прекратена ревизия на фирмата на сестра му и на още една фирма „Булгейт".

Съдът е решил наложеното наказание да бъде две години лишаване от
свобода при първоначален общ режим в затворническо общежитие от открит тип. Освен това, Лечков е лишен да заема длъжността кмет на населено място в период от три години след влизане в сила на присъдата.

Решението на Старозагорски окръжен съд не е окончателно, така че най-вероятно ще има развитие по случая.