Двама столетници празнуват на 1 април
Двама столетници празнуват на 1 април / Dariknews.bg

На днешния ден, съвсем не на шега, двама старозагорци навършат 100 години.

Димитър Рачев е живата история на културния живот на Стара Загора от 20 век. Завършил е право в Софийския университет. Работи в Окръжен съд-Стара Загора, а по-късно в Радио Стара Загора. От 1951 г. организира и ръководи до пенсионирането си Окръжен държавен арбитраж. През целия си живот пише разкази, новели, повести, два романа. Приятел е с много известни старозагорски поети - Веселин Ханчев, Николай Лилиев, Иван Мирчев, Иван Хаджихристов и други интелектуалци. Има три дъщери, пет внука и шест правнука. Столетникът беше поздравен от кмета проф. Светлин Танчев.

Мария Апостолова е другият рожденик с вековен юбилей днес. Съкварталците й от кв."Кольо Ганчев" и семейството са подготвили тържество в местното читалище, на което е поканен и кмета.

Мария Апостолова е родена и израсла в елховското село Гранитово. На 10-тата година от семейния си живот остава вдовица с две деца, които отглежда сама и се премества да живее в Стара Загора. Днес се радва на четири внуци, шест правнуци и две праправнучета.