Два протеста - на екозащитници и на собственици на имоти в парк ”Бедечка”
Два протеста - на екозащитници и на собственици на имоти в парк ”Бедечка” / DarikNews.bg, архив

Кметът Живко Тодоров разреши провеждането на митинг-протест на собствениците на имоти около парк „Бедечка" тази вечер от 18.00 до 20.00 ч., до шадравана в парк „Пети октомври".

Разрешението е по повод на подадено депозирано уведомление. Съгласно Закона за събранията, митингите и манифестациите и Наредбата за обществения ред в Община Стара Загора, мероприятието следва да се проведе при спазване на мерките за безопасност, като отговорността за безпроблемното протичане е на организаторите.

Уведомителното писмо е изпратено до тях, след заповед на кмета, с която отказва да разреши провеждането на протеста на 30 януари от 18.00 ч. пред сградата на Община Стара Загора.

Единият от мотивите за отказа е, че съгласно чл.8 от Закона за събранията, митингите и манифестациите подаденото уведомление трябва да съдържа името на организатора, целта, мястото и времето на събитието. В уведомлението от гражданско сдружение „Бахчи Бедечка" за отговорници по провеждане на мероприятието са посочени шест физически лица. Самото уведомление е само с един подпис, без да е ясно кой точно е авторът му.

Отказът е и във връзка с постъпило преди това друго уведомление от Йордан Йорданов - представител на еко организация, за провеждането на шествие-протест против застрояването на парк „Бедечка" отново тази вечер и то в същите часове - от 18.00 до 20.00 ч.

Издаденото разрешение от общината е с начална точка на маршрута - пешеходната зона на бул. „Цар Симеон Велики" от пресечката с бул. „Св. Патриарх Евтимий". Шествието ще премине на запад по пешеходната зона на бул. „Цар Симеон Велики" и ще завърши пред сградата на Община Стара Загора.

На собствениците на земи в парка е предложено да променят времето или мястото на събранието, защото съвпадат с протеста, изразяващ противоположни мнения и възгледи, което е предпоставка за нарушаване на обществения ред, но те са отказали.

Въпреки че провеждането на двете мероприятия с противоположни мнения и възгледи в един и същ ден, час и на близки по разстояние места, може да доведе до сблъсък между участниците в мероприятията, кметът Живко Тодоров настоя да се осъществи мероприятието на собствениците на земи в парк "Бедечка" в същия час, който са избрали, но на определеното за целта място.

Предприети са всички мерки по охраната и безпроблемното осъществяване на двете мероприятия.