Два нови „паяка” в Стара Загора, ще вдигат и джипове
Два нови „паяка” в Стара Загора, ще вдигат и джипове / Дарик радио Пловдив/ архив

На нов наказателен паркинг ще се извозват вдигнатите от репатраторите неправилно паркирани коли. Паркингът е на общински терен в района на СБА, а освен репатрираните автомобили, ще бъдат отделени места за охраняем паркинг. Той ще бъде осветен и снабден с охранителни камери, ограден и съоръжен с бариера, ще има кабинка за охранител, дежурен полицай и инкасатор.

Неправилно паркираните по улици и тротоари коли ще бъдат вдигани с помощта на два нови „паяка", които трябва да заработят след 1 юли. Те ще бъдат с ниска база, което ще позволява да бъдат репатрирани и джипове. „Паяците" са с капацитет да отстраняват до 20 автомобила на смяна. В момента нарушителите заплащат глоба 61 лв. за освобождаването на автомобилите си от наказателния паркинг.

При наемането на два нови автомобила за отстраняване на неправилно паркирали моторни превозни средства ще бъде необходимо увеличение на щата на служителите от звено „Общинска охрана". За експлоатацията на репатратора и наказателния паркинг ще са необходими 11 души - 4 инкасатори, 4 охранители, 2 служители за „паяка" и 1 за смяна.

Предложението на кмета Живко Тодоров за увеличаване щата на звено „Общинска охрана" бе прието от съветниците с 36 гласа „за" по време на юнското заседание на местния парламент.