Дянков: Изборът на акад. Воденичаров е добър
Дянков: Изборът на акад. Воденичаров е добър / БГНЕС, архив

Изборът на председателя на БАН акад. Стефан Воденичаров за министър на образованието е добър, коментира в Стара Загора финансовият министър Симеон Дянков. По думите му Воденичаров е не само само водещ учен, но и мениджър, който ще управлява правилно финансовия и човешкия ресурс. Това били и впечатленията на премиера Бойко Борисов след няколко срещи с академика.

Според Дянков е добре Милена Дамянова да остане на поста заместник-министър на образованието, тъй като трябва да довърши работата по Закона за предучилищното възпитание. Изборът на академик Воденичаров ще доведе до бързо разрешаване на проблемите във Фонд „Научни изследвания".

„Аз съм чел внимателно двата доклада. В тях се казва, че от самото си създаване през 2003 година,Фондът е направен така, че от него да изтичат пари, и че никой не е отговорен-нито министър, нито управител. Те винаги могат да посочат какво пише в закона: Изпълнителният съвет, който се избира по квоти, са истинските управленци на тези пари, но те пък назначават комисии и те казват не сме ние виновни. Т.е контролът е напълно размит за това кой отговаря за парите. Затова нашите разговори с акад. Стефан Воденичаров и неговият екип започнаха още от днес", обясни Дянков.

Около 30 милиона лева има в резерва, с които ще се помогне развитието на археологията у нас, коментира при обиколката си на исторически и културни обекти в Стара Загора финансовият министър. Този следобед Дянков ще се срещне с представители на бизнеса в Старозагорско.