Доставките на дърва за огрев- сериозен проблем тази година
Доставките на дърва за огрев- сериозен проблем тази година / netinfo
Отоплението и доставките на дърва тази зима в Казанлъшко ще са сериозен проблем.

Това предупредиха от дружеството “Шипка лес” – Казанлък.

Като основна причина за проблемните доставки се посочвамалката квота, отредена за дърва за огрев за населението в района, както ирастящия брой на домакинствата, които се отопляват с твърдо гориво.

В момента в складовете на Казанлък и района могат да се намерят дърва от порядъка на 480-560 лева за 8 кубика или по 115 лева за тон. Само за последните два месеца ръста в цените от 50-60 лева.

Най- предпочитаните и най- евтини за населението дърва на цена от 416 лева за 8 кубика,осигурявани от бившето Горско стопанство, вече втори месец нямат доставки.

Дърва обаче поне на до средата на юли най- вероятно няма да има, категорчен е директорът на “Шипка лес” инженер Христов.

Причината: :вече има направени заявки за 1500 кубика дърва, които първо трябва да се удовлетворят и едва тогава ще се записва за нови.

В момента двора на дружеството е пълен с 1000 кубика тънки дърва, по 50 лева за кубик, които никой не желае да купи. Няма мераклии и за изгорялата 10 хиляди кубика иголистна дървесина, която ще се сече от пожарищата миналото лято. Единственият й купувач е дървопреработваща фирма от района.

10 хиляди кубика дърва е квотата, отпусната за Казанлък от Горското стопанство за огрев през тази година. Тя обаче може да стигне само за 1250 домакинства, са изчислили в “Шипка лес”.

Отделно от това има и квота за селата, която също няма да е достатъчно. При такъв очертаващ се дефицит, снабдяването с дърва през зимата ще е сериозен проблем., предупреждават в разгара на лятото.