Дом Незабравка посреща пролетта
Дом Незабравка посреща пролетта / DarikNews, архив
Дом "Незабравка" посреща пролетта
51279
Дом "Незабравка" посреща пролетта
  • Дом "Незабравка" посреща пролетта

Докато чакат да дойде пролетта, малчуганите от Дома за деца лишени от родителски грижи „Незабравка" подготвят редица тържества, за да изпратят студа и да посрещнат хубавото време. Тази година се навършват 35 години от създаването на дома и 5 години от даването на това име на специализираната институция, което ще бъде отбелязано на 1 юни.

Капацитетът на Дома е 45 деца, а в момента там са настанени 40 малчугани на възраст от 3 до 7 години. Подробности за инициативите, които предстоят може да чуете в прикачения звуков файл.

На 25 март - когато отбелязваме християнският празник „Благовещение", малчуганите от „Незабравка" ще възпроизведат традицията, останала ни още нашите баби. Според народното вярване на този ден се връщат щъркелите, лястовиците и кукувиците. Зимата си отива и настъпва пролетта. Хората почистват и изгарят сметта с вярата, че всичко лошо ще изгори в очакване на добри вести.

През деня и нощта на Благовец започват начинания, за да им върви през годината. Момичета месят за пръв път пита и раздават с мед на съседи и роднини, за да е сладък хлябът през годината. На този ден жените са особено внимателни, искрени и сърдечни към сирачета. Учат момичетата как да омесят пита за празника, предават им традицията. Прескача се огън, за да сме здрави и пъргави и да не ни хапят змии. Извършва са ритуално гонене на змии.

Вярва се, че посаденото на този ден дърво ще даде сладки плодове. Затова се копаят лехи и се садят пипер и краставици, за да бъде плодът "благ".