Това дете няма да се оправи цял живот, като си погледне белезите“, каза пред журналисти днес д-р Стоян Петров, приел първи след инцидента 18-годишното момиче, което беше обезобразено в Стара Загора. Той посочи, че при приема тя е била дезориентирана в шоково състояние. "Не беше много адекватна, но каза, че нападателят е бил с маска“, разказа медикът. 

Първа оставка след случая с жестоко нападнатото момиче в Стара Загора

Според д-р Петров извършителят първоначално е ударил пострадалата по главата, „тя е изпаднала в комоцио, след което той се е гаврил, защото един човек, който се отбранява - ще рита“. Нападателят е направил прецизно рани с еднаква дълбочина, от която може да се предполага, че наистина е било с макетно ножче - „Колкото го е заложил на дълбочина, на такава дълбочина да реже“, посочи д-р Петров и допълни, че, след като се е съвзела, пострадалата е била вече с раните и „половината ѝ глава беше обръсната“. Според лекаря състоянието на пациентката не е било животозастрашаващо. „Раните бяха една до друга, успоредно. Имаше най-много две, три по-повърхностни, а останалите бяха дълбоки“, обясни той и категорично отхвърли версията за самонараняване.

Лекарят уточни, че не може да каже точно колко шева е направил, но „те бяха около 20 рани, достатъчно дълги и да поемат 20 конеца, но ние не броим конци“, каза д-р Петров и допълни: „Виждал съм рани, но с такова зверство направени - не съм. И не искам да си спомням, грозна работа“, посочи още той.

Екипът в Университетската многопрофилна болница за активно лечение „Проф. д-р Стоян Киркович“ е шил раните минимум три часа. Пострадалата не е загубила много кръв. „Като е изпаднала в шоково състояние, няма такова голямо напрежение на кръвоносните съдове и периферните и не кървеше много“, обясни още д-р Петров.

Отстраняват лекаря от Стара Загора, изготвил експертизата за нараняванията на Дебора

Припомняме, че нападението над 18-годишното момиче от Стара Загора е станало в края на юни, но случаят придоби широк обществен отзвук преди дни. Задържан е 26-годишният Г. Г., на когото са повдигнати две обвинения - за нанасяне на средна телесна повреда и за закана за убийство. По делото се събират още доказателства, предстоят и още медицински експертизи. Това е третото провинение на Г. Г. от подобен характер.

Сигнал за нападението е получен около 23:30 часа на 26 юни. На 27 юни обвиняемият е бил задържан за срок от 24 часа и тогава е бил в условията на вече наложено наказание „пробация“ от януари т.г. за подобно престъпление. Той е освободен с постановление на Районния съд, след като съдебният състав е счел, че според събраните доказателства по делото престъплението се квалифицира като нанасяне на "лека телесна повреда".

Вчера с протести в цялата страна хората изразиха подкрепата си за 18-годишното момиче, жертва на насилие в Стара Загора.
Павлина Дудева, БТА