Дойде сезонът на алергиите
Дойде сезонът на алергиите / netinfo
Докато някои се радват на слънцето и зеленината, други си патят от растенията. Те са причина и за разпространената поленова алергия. Най-често тя се предизвиква от поленовия прашец на растенията. Алергичният ренит много често наподобява остра вирусна инфекция. Първоначално болестта засяга горните дихателни пътища, с често кихане, сълзене и парене на очите. При по-младите е съпроводена с главоболие и повишаване на телесната температура. Когато не се лекува обхваща и долните дихателни пътища, предизвиква кашлица и задух. Възможно е да се появи и обрив по цялото тяло. Над 40% от населението в световен мащаб страда от алергични заболявания.

Ако алергичният ренит не се лекува последиците са синозит, отит или бронхиална астма, което е тежко и скъпо заболяване. В Америка за един астматик се отделят 900 долара месечно. В България 100 % от лекарствата за децата се заплащат от здравната каса, но не и за възрастните.

“Широкото разпространение на алергиите може да се дължи на замърсяването, а може да бъде и наследствено”, обясни доктор Галина Вълчанова. За да разберете какво още може да се предизвика алергия, чуйте звуковия файл.