Доц. Нихризов започва разкопките на гробницата при Бузовград
Доц. Нихризов започва разкопките на гробницата при Бузовград / Община Казанлък

Министерството на финансите преведе 350 000 лв. за изготвяне на Общ устройствен план на Долината на тракийските царе, проектиране на защитните съоръжения на могилите Оструша, Хелвеция и Грифоните.

Това е първата част от средствата, които отпуска държавата за проектиране и създаване на инфраструктура към трудно достъпните за туристи гробници, сред които са „Оструша", „Хелвеция" и „Грифоните".

50 000 лв. са предвидени за археологически разкопки, консервация, експониране и социализация на тракийската гробница край с. Бузовград, община Казанлък.

От утре, екип с ръководител доц. Георги Нихризов от Националния археологически институт с музей при БАН, започва спасителните разкопки на надгробната могила със зидана тракийска гробница. Заместник-ръководител на екипа е археологът Меглена Първин от ИМ „Искра" - Казанлък.

Община Казанлък, освен осигуреното финансиране на дейностите, оказва съдействие и при техническото им обезпечаване.

Идеята на археолозите е с експонирането на новия паметник на тракийската цивилизация и включването му в туристическата карта на Долината, да се създаде уникален туристически комплекс между гробницата и древния мегалит „Вратата на слънцето", използван от древните траки като светилище и обсерватория.