Доброволци правят законодателен театър
Доброволци правят законодателен театър / ЦЕИ

Обучение по законодателен театър се провежда в Стара Загора като част от новия проект „Мисия Законотворец". Проектът е на Центъра за европейски инициативи (ЦЕИ) и в него участват 18 млади доброволци от Стара Загора и от с. Тулово, община Мъглиж.

Методът „законодателен театър" се използва за първи път в България. Той е разновидност на форум театъра, с който ЦЕИ работи от 5 години. Целта е младите хора да научат повече за спецификите на законодателния процес и да предложат промени в местни нормативни актове в сферата на младежката политика.

Обучението се води от Александр Банчич - главен режисьор на театралната студия в Пула, Хърватия. Участниците в проекта ще изпробват наученото първо в създадената от тях „театрална лаборатория", в която в момента се работи едновременно по 3 пиеси по методите на форум театъра.

Първите публични прояви ще бъдат организирани в партньорство с няколко училища в общините Стара Загора и Мъглиж, където участниците ще инициират промени в училищните правилници за вътрешния ред. Амбицията на младите хора е след това да атакуват местните общински наредби. Организаторите са планирали основните дейности да бъдат в периода на предизборната кампанията за кметските избори, защото се надяват, че новоизбраните местни власти ще отговорят положително на предложенията на младите хора.