До месец решават по преписката срещу Светлин Танчев
До месец решават по преписката срещу Светлин Танчев / DarikNews.bg

Полицейската преписка с мнение за образуване на досъдебно производство срещу бившия кмет на Стара Загора Светлин Танчев е постъпила в Окръжната прокуратура, потвърди окръжният прокурор Константин Тачев.

Предварителната проверка беше извършена в Областната дирекция на МВР по сигнал, изпратен във Върховната касационна прокуратура, за извършени финансови нарушения по време на управлението на професора. Започнала е през май 2010 г. и е била приключвана на няколко пъти от полицията. Изпращана в прокуратурата с мнение, че има данни за извършено престъпление на прокуратурата, но досега досъдебно производство не е образувано.

То не е образувано и по новата преписка, каза окръжният прокурор. Той уточни, че материалите са разпределени и в едномесечен срок прокурорът ще се произнесе има ли основание срещу Танчев да започне досъдебно дело.

Такова решение е отговорен акт на наблюдаващия прокурор да образува производство срещу независимо кой гражданин, защото ако утре се окаже, че е образувано без законовите основание предпоставки, гражданинът може да ни съди за вреди.

Еднолично кметско решение, взето без одобрение на Общинския съвет, договаряне без открита процедура по Закона за обществените поръчки, докладни за отпускане на средства заради непредвидени обстоятелства, са част от нарушенията, които установи и вътрешен общински одит за работата на предишното управление на кмета проф. Светлин Танчев. Наследникът му Живко Тодоров предупреди, че новоустановените неизрядни договори също ще бъдат изпратени на полицията.