До два месеца нова модерна техника ще обслужва пациентите в Онкоцентъра
До два месеца нова модерна техника ще обслужва пациентите в Онкоцентъра / Община Стара Загора

До два месеца новото отделение на Комплексния онкологичен център в Стара Загора, оборудвано с мултимодален линеен ускорител от най-ново поколение, ще приеме първите пациенти. За година през него ще преминат около 220 пациенти, като броят им поетапно ще се увеличава, съобразно методиката за използване на апаратурата. То ще обслужва Старозагорска и Сливенска област с общ брой на населението 525 177 души.

Модерната апаратура дава възможност за облъчване на туморите в човешкото тяло, безда се нарушава функцията на органите. По този начин ще се постигне по-добро качество на живот на болните, по-добра поносимост към лечението и по-голяма преживяемост. Центърът ще кандидатства пред НЗОК за финансиране по две нови пътеки за високотехнологично лечение. Очаква се в скоро време новото отделение да бъде лицензирано за лечение с източници на йонизираща радиация. През специално обучение преминават и медиците, които ще работят там.

На 20 януари 2014 г. кметът на Стара Загора Живко Тодоров преряза лентата на обновеното отделение по проект, осъществен с финансовата подкрепа на Оперативна програма «Регионално развитие» 2007-2013 г., на стойност 6,8 млн. лв.