Дневният център в Казанлък стана на 4
Дневният център в Казанлък стана на 4 / ПРЕС ТВ

На 4 години стана Дневният център за деца с увреждания в Казанлък.
Започнал като идея на ентусиасти и родители на такива деца,с помощта ина порект по програма ФАР, днес в Центъра се обучават целодневно 50 деца, а до момента услугите му са ползвали 36.
Миналата година от Центъра са изписани 11 деца, а са приети 15.
За четирите години време Дневният център, ръководен от Веска Мараджиева стана и едно от любимите места за доброволците от Корпуса на мира, за студенти от български ВУЗ-ове. Това лято совя професионален стаж в Центъра проведоха студенти от Тракийския, Пловдивския и Великотърновския университет.
За догодина желание да стажуват са изявили и 11 студенти от Англия.


Благодарение на усилията на екипа на Дневния център и на неговите приятели от НПО, от Общината в Казанлък,и на многото доброволци , в момента децата са обновена и освежена сграда, с възможност ииза частична рехабилитация.
През настоящата година в Дневния център работят по два проекта:
първият е „Училище за родители" , на стойност 4 хил. лв.
В рамките на този проект са обучени две групи от по 8 родители на деца с уврежданиязатова как да се грижат за тях, издаден е и Наръчник на родителя.
Две масови детски градини в Казанлък са изявили желание да обменят опит в тази насока.


Вторият проект е съвместен с Фондация „Сийдър" . По него предстои реконструкция на приземния етаж на сградата, в която се помещава Центърът за деца с увреждания . Целта е да се създаде друг Дневен център, но за младежи с увреждания над 18 години - една отдавнашна мечта на колектива на Центъра и наложаща необходимост за Казанлък.


Четвъртият рожден ден на Дневиня център в Казанлък бе отбелязан с интересна програма и документален филм, разказващ за любовта на хората, избрали професията на специалния педагог.
Специален дар за рождениците направиха родители на деца от Центъра, събрали от продажбата на различни сувенири и хартиени изделия, дело на техните деца в няколко благотворителни базара, сумата от 600 лева. С нея Дневният център вече разполага с видеокамера.
Новата цел на родителите предстоящите празници е да съберат средства за азакупуване на театрален реквизит за нуждите на Дневния център, тъй като една голяма част от децата в Центъра са в невъзможност да отидат на театър.