Днес е празникът на розата в Казанлък
Днес е празникът на розата в Казанлък / Иван Бонев

С ритуал розобер в розовите градини до автоградчето започва днес Празника на розата в Казанлък. По традиция кулминацията му е празничното шествие по улиците на града чието начало е днес еот 12 часа. За целта ще бъдат затворени за движение булевардите „ Батенберг" и „23-ти Пехотен Шипченски полк" ,в района около площад „Севтополис", както и подходите към него.

Гости на празника днес ще са председателят на Народното събрание Цецка Цачева, министърът по европейските въпроси и еврофондовете Томислав Дончев, началникът на отбраната ген.Симеон Сименов, представители на дипломатическия корпус от 26 държави, делегации Франция, град Грас, с който Казанлък поддържа приятелски отношения, делегации от Китай, Саудитска Арабия, Холандия, Германия, Русия, от Асоциацията за приятелство Хирошима- България и от Японо-българското дружество за приятелство и културни връзки.

Днес е празникът на розата в Казанлък
netinfo

Празничното шествие ще се поведе от тазгодишната царица Роза 2012 Нели Славова и двете нейни подгласнички - Ивона Балъкчиева и Миглена Георгиева.
Веднага след празничното шествие на площад „Севтополис" започва голямото празнично хора и концерта на дуета Севдалина и Валентин Спасови.

От 15 часа в комплекс „Кулата" е началото на ритуала розоварене, по същото време в Алиоловата къща се открива традиционната изложба
„ Кодът на българската шевица".
Днес- 3-ти юни е последният ден на Националното изложение
„ Произведено в България". Щандовете на българските производители са във фоайето на ДК „Арсенал".

Днес е празникът на розата в Казанлък
netinfo

Царица Роза 2012, която днес ще води празничното шествие е родена на 20-ти май 1994 година. Завършва Хуманитарната гимназия в Казанлък и мечтае да учи моден дизайн във Врана. Дъщеря е на европейски шампиони по борба и по гимнастика. Преди да получи короната на царица, Нели Славова е била състезателка по спортни танци. Тя и нейните две подгласнички са категорични, че ще работят за каузата да се премести в подходяща сграда Музеят на розата, както и за създаване на специален кът - хроника на казанлъшките царици на розата. Бихме работили и като гидове в този музей, категорични са трите казанлъшки красавици.

Мечтата на тазгодишната царица Роза, която ще бъде с костюм, ушит от учениците от ПГ по лека промишленост и туризъм, е един ден казанлъшките царици да носят нейни дрехи.