Дискутират образованието и кариерното развитие на младите роми
Дискутират образованието и кариерното развитие на младите роми / DarikNews.bg, архив

Сдружение "Свят без граници"отбелязва Международния ден на ромите - 8 април в Стара Загора с дискусионна маса "Образование, кариерно развитие и перспективи за младите хора от ромски произход" в Здравно-социалния център в кв. "Лозенец" от 11:30 часа. На дискусионната маса са поканени да присъстват млади хора, интересуващи се от продължаване на образованието и конкурентноспособност в условията на глобализация.

Целта на дискусионната маса е да повдигне въпроси и мнения в ромската общност за проблемите в образованието на етноса- непосещаемост на учебните занятия, отпадане от училище.

Сдружение "Свят без граници" от създаването си като младежка организация реализира информационни кампании в общността за кандидат-студенти роми. В навечерието на 8 април сдружението дава старт на тазгодишната кампания. Проектът се реализира със средства на организацията и не са генерирани финанси от донори, дарения и др.

В Гълъбово също ще отбележат Международния ден на ромите. Потрадиция в общината, съвместно със сътрудници от ромската общност, се отбелязват ромските празници - ромската Нова година и 8 април.

Празникът ще започне в 16 часа в понеделник пред дома на културата. Началото на празника ще поставят от общината с конкурсна програма за преглед на ромската и българската музика, песни и танци. Празникът ще продължи с концертна програма на оркестър „Верея" - гр. Стара Загора.

Традиционно, Международният ден на ромите се отбелязва с конкурсна програма, пред дома на културата в Гълъбово. Участие могат да вземат всички граждани, които желаят да се изявят. До сега, всяка година се включват граждани- самодейци, читалищата и училищата от цялата община. За конкурсната част, участниците се разделят на две категории - песни и танци, а също и по възрастови групи. За най- добрите са предвидени награди.

Организирането на това мероприятие цели да покаже фолклора, да приобщи ромската общност към културните ценности. Да се постигне съпричастност към инициативите организирани от общината и културният живот, като цяло. Главната цел не е само да се прави нещо за ромите, а да се прави с тяхното участие.

Честването на 8 април, като официален празник на ромите в ЕС и ООН се случва от 1992 г, когато е предложен от международната организация „Романо юнион". През 1971 г. в Лондон се провежда за първи път световен ромски конгрес, с участието на представители на ромите от всички континенти и на индийското правителство. Там е поставено началото на световното ромско движение за утвърждаване и развитие на ромската култура и идентичност. Приети са флагът и химнът на ромите- Джелем, джелем (в превод Пътувал съм, пътувал съм) - циганска песен, смятана за химн на етническата общност. Мелодията на песента е традиционна, а текстът е дело на югославския композитор от цигански произход Жарко Йованович.