Дискусия за правата на хората с увреждания
Дискусия за правата на хората с увреждания / netinfo

Около 20 души с увреждания се включиха в състоялата се по-рано днес дискусия на тема „Философия на личната помощ: политика, практика, приложение".

Тя е част от кампанията „Лична помощ", която стартира в началото на месеца.

"Важно е да говорим и да работим за социализацията на хората с увреждания, които са живеели в защитени жилища или са получили образование в специализирани институции", обясни председателят на Сдружение "Ти избираш" и лектор на дискусията Тоня Димитрова.

Тя разграничи два подхода към хората с увреждания - социален и медицински. Чрез социалния се осъществява "личната помощ", която осигурява възможността човекът сам да избира личния си помощник. Услугата "личен асистент" е породена от медицинския подход.

"Създаването на услугата "личен асистент" на Министерството на труда и социалната политика ограничава избора на човека с увреждане,но същевременно се подпомага финансовото състояние на семейството. Ние се стремим към независимия живот, а това означава хората да се включат активно в социалното общество", допълни Тоня Димитрова.

Тя отбеляза разликите между личната помощ, личния и социалния асистент на хората с увреждания.

Кампанията „Лична помощ" се провежда в София, Видин, Бургас и Стара Загора. Чрез нея хората с увреждания искат промяна в българското законодателство.

Организатори на срещата са Сдружение „Ти избираш" - Стара Загора, Сдружение „Достоен живот" - Видин, Фондация „Достоен живот"- Бургас и Сдружение „Бъдеще за децата с увреждания" - Казанлък.