Директорът на РИМ - Стара Загора на нова длъжност?
Директорът на РИМ - Стара Загора на нова длъжност? / DarikNews, архив

Настоящият директор на Регионалния исторически музей в Стара Загора - Светла Димитрова, ще остане на работа в музея, но на друга позиция. Това коментира кметът Живко Тодоров във връзка със създалото се напрежение в местния Общински съвет относно директорския пост на Димитрова.

„Проведохме разговор със Светла Димитрова, спазвайки съвсем нормален тон и с проявено разбиране от нейна страна. Тя самата осъзнава, създалото се напрежение и най-вероятно ще се прехвърли на друга длъжност. Това би трябвало да стане в началото на месец септември. Не бързаме за момента, защото трябва да има добра алтернатива за временно изпълняващ длъжността", разясни Тодоров. До седмица трябва да стане ясно кой ще замести Димитрова до обявяване на конкурс.

Светла Димитрова потвърди, че са водени разговори с общинското ръководство като се е запазил добрият тон.

Конфликтната ситуация възникна след като общински съветници повдигнаха въпроса, за изпратено от Димитрова писмо, адресирано до министъра на културата, военния министър и други институции, с което тя протестира, че не е уведомена за поставянето на мемориални плочи около паметника на трета опълченска дружина и подполковник Калитин в памет на загиналите български опълченци и руски войни. А конкретно до действия от страна на Общината се стигна слоед публикации в местни медии.