Директорът на полицията: Отново зачестиха телефонните измами
Директорът на полицията: Отново зачестиха телефонните измами / ОД МВР Стара Загора

Въпреки усилията, които полагаме, телефонните измами не спират. Схемите са различни. Най-новата е потърпевшият да бъде заблуден, че помага на полицията. Това каза в студиото на Дарик директорът на старозагорската полиция старши комисар Николай Кирков.

Той обясни, че при някои от случаите измамниците действат с принуда. Заплашват гражданите, че ако не съдействат на органите на реда, ще им се търси наказателна отговорност.
„Имаме два случая, при които възрастни мъже са заблудени по тази схема. Те бяха изчакали няколко часа и след като никой не ги е потърсил, дойдоха в полицията да търсят служителя, който им се е обадил", коментира Кирков.

Имаше спад на този вид измами, което се дължи на двете проведени акции в Северна България. Там бяха задържани организатори на телефони измами. Последният месец обаче измамите отново зачестиха, допълни директорът на старозагорската полиция.

От миналата седмица стартира активна разяснителна кампания. Полицейски служители се срещат с възрастни хора и отново обясняват схемите. Има изготвени брошури, които ще бъдат поставени на обществени места.

„За съжаление не може да има полицай до всеки възрастен човек. Когато получат подобно обаждане, е важно хората да запазят самообладание", категоричен е Николай Кирков.