Директорът на Операта с жалба до Административния съд
Директорът на Операта с жалба до Административния съд / Dariknews.bg, архив

Временно изпълняващият длъжността директор на Държавна опера - Стара Загора Красимир Къшев е подал жалба до Върховния административен съд заради правилата, по които е обявен конкурсът за директор на институцията.

„Самият конкурс не може да бъде обжалван. Внесъл съм обаче жалба в Административния съд заради несъответствие между наредбите и документите на Министерството на културата, с които е обявен конкурсът.

Съдът трябва да каже дали Министерството в пълно съответствие с всичките си нормативни документи е обявило конкурса за директор", обясни Красимир Къшев.

Той обаче не пожела да уточни подробности около нарушенията, които са в основата на подадената жалба. „С това се занимават моите адвокати", лаконичен бе Красимир Къшев.

Както е известно, на 15 юли Министерството на културата проведе конкурс за директор на Операта в Стара Загора. Комисия съставена от 14 души избра за победител Петко Бонев. Конкурсът обаче е обявен още на 20 февруари като посоченият в съобщението на Министерството на културата срок за подаване на документи е 20 март.

Артистите в Операта пък протестират срещу начина, по който е проведен конкурса. Самият Бонев очаква да получи заповедта си за назначение, подписана от министъра на културата Петър Стоянович.