/ Община Казанлък
Има полицейска охрана на Паметника на Бузлуджа. Това заяви на пресконференция директорът на ОДМВР-Стара Загора ст. комисар Лазар Христов. Във връзка със сигнала, който е подаден до полицията на 15 март, той заяви, че вследствие на буря и лоши метеорологични условия, енергоразпределителното дружество в региона не е имало възможност да осигури електричество към няколко населени места, включително и към конкретния монумент.

"Тук изпадаме в хипотезата, че липсата на електричество значително ограничава възможностите на нашите служители денонощно да стоят на връх Бузлуджа при тези отрицателни температури. Охраната не е снета и до ден днешен се осъществява по различни методи. Част от тях са обходи, има персонален пост, има и отделно звено към РУ-Казанлък, като служителите осъществяват пряко и непосредствено охрана на Парк-музей "Шипка-Бузлуджа", в чийто обхват влиза и Паметника на свободата на връх Свети Никола, където също има постоянен пост. Към момента на конкретния монумент Дом-паметник е поставено видеонаблюдение от външна организация и до него МВР и Областна управа нямат достъп. Достъпът до паметника е забранен, ограничен и след получаването на сигнала на 15 март нашите колеги извършиха обход и обследване. На място имаше и представители на Областна администрация, присъстваха и областният и зам.-областният управител. Няма установени увреждания от вандалски прояви или липси, а подходите към монумента са запечатани и достъпът до него е ограничен. Охраната продължава и никога не е спирала да се осъществява в този си вид", каза ст. комисар Христов. 

Сигналът в полицията е свързан с това, че на 15 март е била разбита вратата на Дом-паметника, след което полиция е отишла на място.

Областният управител Ива Радева уточни, че при посещение на място от представители на Областна администрация е установено, че там има камери, до които те нямат достъп. "Камерите са поставени незаконно от Фондация "Проект Бузлуджа". Поради тази причина те са изключени", каза Ива Радева. 

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Агенция "Фокус"