Дежурни в РИОКОЗ заради свинския грип
Дежурни в РИОКОЗ заради свинския грип / netinfo

РИОКОЗ-Стара Загора осигурява дежурства през почивните дни, заради повишената степен на готовност за грипна пандемия. Заради свинския грип нивото на готовност вече е от пета степен.

От 9 до 17 часа на 1 , 2 и 3 май ще има дежурен на телефон 602 356, на 4 и 5 май- на телефон 602 468.

През всичките  почивни дни  от РИОКОЗ информират, че осигуряват  дежурен на мобилен телефон 0884 900 657.

Дежурните ще приемат само обаждания от лечебните заведения за случаи, подлежащи на изследване съгласно Определенията за случай с новия грипен вирус А (H1N1).Информацияте ще  се предава на дежурния епидемиолог в Министерството на здравеопазването.

По време на всички почивни дни РИОКОЗ-Стара Загора има на разположение екипи от епидемиолог, здравен инспектор, лекар от Вирусологична лаборатория, лаборант и шофьор.

Завърналите се от държави с вероятни и/или потвърдени случаи на новия грипен вирус А (H1N1) и контактните им лица, които развият температура над 38,5оС и признаци и симптоми на остра дихателна инфекция, (включително пневмония) в рамките на 7-10 дни след завръщането, да се обърнат към личния си лекар или да посетят  кабинетите за неотложна медицинска помощ, съветват от Здравната инспекция в Стара Загора.

Според доклад на Европейския център за контрол на заболяванията  към 08:00 часа на 30.04.2009 г. потвърдените случаи на заболели от свински грип в Испания са 10, 5 във Великобритания, 3 в Германия и един в Австрия.

В Мексико смъртните случаи са седем.