Десните: ако Дамянов не реагира, всичко в Прокуратурата!
Десните: ако Дамянов не реагира, всичко в Прокуратурата! / Д. Бобева - архив


Ако няма реакция от страна на кмета на Казанлък Стефан Дамянов по отношение на изключително неизгодния за общината договор за доставка на горива в общинските заведения, ще сезираме Прокуратурата.
Това заяви лидерът на СДС -Казанлък и съпредседател на Синята коалиця в града Николай Александров, по повод Становище на община Казанлък за сключен неизгоден договор.


На последното заседание на общинския съвет в града Рада Гоцкова, секретар на общинската администрация в качеството си на председател на комисия за проверка на договора заяви , че сключеният през ноември м. г. от Община Казанлък, в качеството й на Възложител , с „Кронос Екопетролиум" - в качеството на Изпълнител,  Договор за доставка на горива е неизгоден.
Съгласно договора, в общинските заведения следва да се достави промишлен газьол, а на практика се зарежда с гориво за отопление , с пъти по-нисък акциз.
Разликата в цената на двата вида горива е драстична: от порядъка на 80-90 стотинки за литър. Подписаният договор е за 950 хиляди литра гориво.


На съвместна пресконференция на казанлъшките сини , с участието и на народния представител от ДСБ Иван Иванов бе заявено, че подобен скандален договор вече има един в община Казанлък: за доставка на храни в детските заведения. Съгласно този договор доставяните в детските заведения в общината хранителни продукти са в пъти по-скъпи от тези в търговската мрежа.
Въпреки това до момента реакция от страна на Прокуратурата по този договор няма, възмути се Александров. За спешна намеса по въпроса настоя и депутатът от ДСБ Иван Иванов.


От ДСБ ще настояват Прокуратурата в България да разследва сделката с изкупуването на външния ни дълг, осъществена през 2002-ра година от финансовия министър в кабинета на НДСВ Милен Велчев.
ДСБ ще искат също Прокуратурата да отговори на следните въпроси: бил ли е защитен националният интерес на България с тази сделка, кои длъжностни лица са участвали в схемите по изкупуването на дълга и свързани ли са те помежду си? Ще се иска също НАП да проследи финансовите транзакции на бившия финансов министър Милен Велчев и неговите заместници през този период.


По думите на Иван Иванов, изготвеният от Индъстри уоч анализ за ползата от изкупуването на дълга е „политически неутрален".
За изготвянето на анализа ДСБ са настоявали пред министъра на финансите Симеон Дянков.
Според данни от анализа, със сделката по дълга България е ощетена с 1 милиард лева.