Десет машини ще чистят Тракия, затварят проходите при тежка зимна обстановка
Десет машини ще чистят Тракия, затварят проходите при тежка зимна обстановка / областна администрация

Рязкото застудяване и обилните снеговалежи в следващите дни, както и готовността на местните служби за усложнената зимна обстановка, обсъдиха на заседание участниците в Областния Кризисен щаб.

Полицейски патрули ще спират тежкотоварни автомобили преди двата старопланински прохода Шипка и Хаинбоаз, ако зимната обстановка се влоши. Проходът Шипка ще бъде затворен за всякакви автомобили при тежки метеорологични условия и нулева видимост. За почистването му са осигурени 2 роторни снегорина, към прохода се извозват още пясък и сол. Хаинбоаз ще бъде затворен само при тежки зимни условия

Магистралите „Тракия" и „Марица", в участъците, които са в Старозагорска област, ще бъдат почиствани от 14 машини - 10 за „Тракия" и 4 за „Марица". Задължително почистващите фирми ще извършат превантивна обработка на пътищата преди започване на обилните снеговалежи, за да се създаде необходимата за по-безопасно шофиране „подложка".

Почистващите фирми гарантираха, че са обезпечени с достатъчно техника, за да реагират на тежките зимни условия. Има осигурени и два влекача за закъсали по пътищата коли и камиони, както и 2 щайера, в които са поставени одеяла.

От електроразпределителното дружество EVN също увериха, че са готови за очакваното влошаване на времето. Екипите са оборудвани с необходимата техника. При усложняване на ситуацията, незабавно ще бъде свикан кризисният щаб и ще бъдат извикани на помощ екипи от съседни области.

ОТ РД ПБЗН ще уведомят всички хижари в района на Бузлуджа и Шипка, че е желателно туристите да напуснат хижите най-късно до утре следобед, защото в противен случай едва ли ще могат да бъдат изведени оттам преди началото на следващата седмица.

Има готовност болните на хемодиализа, които не са от Старозагорска община, да бъдат хоспитализирани най-късно до утре вечер, за да не се налага извозването им до болницата в лошото време.

От ОД на МВР и останалите институции призовават гражданите да не подават лъжливи сигнали за бедствени ситуации на телефон 112. За съжаление практиката показва, че такива сигнали не са изключение при тежка метеорологична обстановка и това е причина техника и човешки усилия се съсредоточават на грешни места. От МВР напомнят, че подалите фалшиви сигнали подлежат на административни наказания и глоби.

Участниците в заседанието призоваха да не се пътува през следващите три дни, освен ако не е крайно наложително.

Заседанието на Областния кризисен щаб се свика по инициатива на областния управител Георги Ранов и в него участваха зам. областните управители Димитър Драчев и Христо Чаушев, директорът на Областно пътно управление Илия Златев, директорът на ОД на МВР старши комисар Николай Кирков, представители на РД ПБЗН, на ЕVN и на фирмите, които почистват пътищата на територията на Старозагорска област.