Депутатите от ГЕРБ: Енергийният сектор в Стара Загора
Депутатите от ГЕРБ: Енергийният сектор в Стара Загора / DarikNews.bg

Естественото място на енергийния сектор при евентуалната административна реформа е в Стара Загора, убедени са местните депутати от ГЕРБ. Водени са вече разговори с министъра на икономиката и енергетиката Делян Добрев, според когото е възможно града ни да приеме Българския енергиен холдинг.

В края на април финансовият министър Симеон Дянков обяви, че предстои административна децентрализация в страната ни. Определени звена и агенции ще бъдат изнесени в някои областни градове.

Депутатът от ГЕРБ Иван Колев е оптимист за предстоящите реформи и за предложението Стара Загора да приеме сектор енергетика."За преместването на администрацията в града ни трябва да се изпълнят няколко важни условия, едно от които е осигуряване на сграден фонд. От общината предлагат сградата на бившето Бюро по труда, а от областна администрация-държавната сграда на Метрологията в кв."Лозенец" Безспорна е връзката на Стара Загора с енергийния сектор, като единствената ни конкуренция е АЕЦ "Козлодуй".

Това е една обща старозагорска кауза, убедени са местните депутати от ГЕРБ. Идеята е подкрепена от народния представител от ДСБ Иван Иванов, от декана на Стопанския факултет доц. Иван Георгиев, предстоят разговори и с ректора на Тракийския университет проф.Иван Станков.

Към момента няма окончателно министерско решение за административната реформа. Има пилотни проекти за десет областни града, сред които Стара Загора не присъства.