Демонстрираха пробното преброяване по интернет
Демонстрираха пробното преброяване по интернет / DarikNews.bg, Невена Божкилова

От 8:00 часа тази сутрин стартира пробното преброяване по интернет, което ще приключи на 7 септември. Директорът на Териториалното статистическо бюро - Стара Загора Милена Караиванова демонстрира как работи системата. Тя обясни, че всеки, който има достъп до интернет може да се преброи онлайн. Нужно е да има валидна електронна поща, на която ще получи личен код след като се регистрира в системата.

Предимствата на този вид преброяване са, че услугата е активна 24 часа в денонощието, има възможност за прекъсване на попълването, не е нужно в дома Ви да влиза чуждо лице и информацията е защитена, разясни Караиванова.

В анкетните карти има няколко нови въпроса, свързани със сградата, в която живее лицето: наличие на външна изолация, соларен панел, енергоспестяваща дограма. В последното преброяване от 2001 година тези въпроси не са фигурирали.

След преброяването по интернет, от 7 до 14 септември, ще се проведе и пробно класическо преброяване, което ще обхване сградите, жилищата и домакинствата на жителите от АБ "Запад" в Стара Загора и селата Казанка и Габарево.
Личните данни, които предоставят гражданите са защитени. Глобата за длъжностни лица, които използват събраните данни с други цели, е от 2 000 до 6 000 лева. Гражданите от своя страна са длъжни да оказват съдействие на преброителите. При отказ - санкцията е 60 лева.

Всички въпроси, свързани с преброяването, може да отправите на телефон 0700 16 310 от 8 до 20 часа включително в почивните и празнични дни. Подробна информация и линк към системата за преброяване може да намерите на www.nsi.bg.